Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi čovjek MOL-a

Zsoltu Tamasu Hernadiju određen istražni zatvor

mol
Anto Magzan/PIXSEL
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma
27.09.2013.
u 11:35

Budući da Hernadi nije u Hrvatskoj, za njime će se raspisati tjeralica i europski uhidbeni nalog.

U Zagrebu je učinjen prvi korak za raspisivanje tjeralice i europskog uhidbenog naloga za prvim čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Na zahtjev USKOK-a sudac Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić jutros je Hernadiju odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, jer se Hernadi ovaj tjedan ponovo nije odazvao pozivu USKOK-a.

Budući da Hernadi nije u Hrvatskoj, za njime će se raspisati tjeralica i europski uhidbeni nalog. Nakon toga Hernadi može biti siguran u Mađarskoj s obzirom na stav tamošnjih tijela kaznenog progona da ga ne izvrgavaju kaznenom postupku i ne izručuju, ali neće više biti siguran nigdje drugdje u Europi.

Hrvatsko pravosuđe, podsjetimo, Hernadija tereti da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi osigurao da MOL preuzme upravljačka prava u Ini. USKOK je istragu pokrenuo u ljeto 2011. godine, a optužba glasi da su se Hernadi i Sanader dogovorili kako će Sanader za 10 milijuna eura mita pomoći MOL-u da stekne upravljačka prava u Ini.

Tako je i bilo pa je MOL početkom 2009. godine prilikom izmjene i dopune međudioničarskog ugovora stekao većinu u upravljačkim tijelima Ine, a pored toga još je realiziran neprofitabilan plinski biznis. U zagrebačkom pravosuđu očekuje se da Mađari neće uhititi Hernadija i kako neće postupiti po europskom uhidbenom nalogu. Predvidivo je da bi im izgovor moglo biti ono što tvrde od početka – da je pitanje MOL-a stvar njihova nacionalnog interesa, a da još kao formalni razlog navedu kako se kod njih proveo postupak i da je Hernadi oslobođen svake sumnje. U Zagrebu se, međutim, smatra da u Mađarskoj nikakav pravi kazneni postupak nije mogao biti proveden jer su svi materijalni dokazi o podmićivanju Sanadera u USKOK-u. Uostalom, mađarska tijela kaznenog progona nisu saslušala ključne ljude iz slučaja, a to su Sanader i Robert Ježić preko čijih se računa isplaćivalo mito bivšem premijeru. Mađari navode kako Hernadi nije počinio nikakvo kazneno djelo, jer je to, tvrde nije pokazala njihova istraga.

Ivo Sanader je zbog slučaja Ina-MOL nepravomoćno osuđen na sedam i pol godina zatvora. Kako mu je ta presuda donesena u optužnici koja je objedinjena sa slučajem Hypo, izrečena mu je jedinstvena kazana od 10 godina zatvora. Ta presuda još nije pravomoćna, a ako postane, zasigurno će imati i implikacije na pregovore između Hrvatske i MOL-a, oko Ine.

>> Mađarsko tužiteljstvo: USKOK nas nije kontaktirao za Hernádija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije